SCCM ile Dağıtmak İçin İşletim Sistemi İmajı Oluşturma
Bu yazıda SCCM ile dağıtmak için bir işletim sistemi imajı nasıl hazırlanır birlikte ona bakacağız. Ben imaj oluşturmak için ücretsiz olduğundan Hyper-V kullanıyorum. Siz isterseniz Vmware Workstation’da kullanabilirsiniz. İlk olarak ihtiyacımız olanları sıralayalım.
1- Hyper-V veya Vmware sanallaştırma ortamı
2- İmajını oluşturacağımız işletim sisteminin iso dosyası
3- İşletim sistemimizi kurduktan sonra yükleyeceğimiz programların setup dosyaları
4- Oluşturduğumuz imajı Capture etmek için ihtiyacımız olan Capture media iso dosyası
5-Capture ettiğimiz .wim dosyasını tekrar iso’ya çevirmek için gerekli olan “Deployment and Imaging Tools Environment” programcığı
Biz Windows 11 Enterprise 23H2 için bir imaj oluşturacağız.
1-Hyper-V üzerinden sanal makimenizi oluştururken Generation 2 seçerek devam ediyoruz çünkü Generation 1 Windows 11 desteklemiyor.
Generation 2 ayarına ek olarak Sanal Makinenin ayarlarından Security kısmından Enable Trusted Platform Module Seçili olmalı. Yoksa sistem gereksinimleri karşılanmıyor diye uyarı alıp kurulum yapamazsınız.
2-Sonrasında iso dosyamızı takıp normal işletim sistemi kuruyormuş gibi devam ediyoruz.
Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi ekranla karşılaşacağız.
Bu ekranda CTRL + SHIFT + F3 tuşlarına basıyoruz ve sistemi Audit Mode‘da açıyoruz.
Bu tuşlara bastığımızda sistem otomatik olarak yeniden başlatılacak ve Administrator kullanıcısı ile aşağıdaki gibi oturum açılmış olacak.
Karşımıza çıkan Sistem Hazırlama Aracı ekranında İptal seçeneğini seçmeliyiz. Her bilgisayarı yeniden başlattığımızda bu uyarı çıkar ve biz her defasında İptal diyeceğiz.
3-İşletim Sistemimiz kurulduğuna göre ihtiyacımız olan programların kurulumuna başlayabiliriz.
Öncelikle ben tüm updateleri aldırıyorum ve ondan sonra programların kurulumuna başlıyorum.
.NET 3.5 kurulumu ile başlayalım
Daha önceki yazımda .NET 3.5 Framework Kurulumu‘nu anlatmıştım. Hazır İşletim Sistemi ISO’muz takılıyken anlattığım şekilde kurulumu yapıyoruz.
En sık kullanılan programlar office programları. MS Office’i programını direk kurabilirsiniz. Özelleştirmek isterseniz de “Microsoft Office Customization Tool” yardımıyla yapabilirsiniz.
Sonrasında ihtiyaç duyduğunuz diğer programları da kurabilirsiniz.
Ben genelde şu programları kuruyorum: Office, Firefox, Chrome, Adobe Reader, Winrar, VLC Media Player, Notepad++, Java vb.
Tüm kurulumlardan sonra tekrar Windows Updatelerimizi kontrol ediyoruz ve update varsa aldırıyoruz.
Son bir işlemimiz kaldı. O da yüklediğimiz programların ve aldığımız updatelerden arta kalanları temizlemek. Bu işlem için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.
Komut satırına aşağıdaki komutu yazıyoruz.
cmd.exe /c Cleanmgr /sageset:65535 & Cleanmgr /sagerun:65535
Çıkan ekrandan temizlemek istediğimiz dosyaları seçiyoruz. (Ben hepsini seçiyorum) Bu işlem ile imajımızın boyutu da ciddi oranda düşmektedir.
4-Şimdi imajımızı almak için gerekli olan Capture media’yı oluşturalım.
Software Library > Overview > Application Management > Task Sequence yolundan ilerliyoruz ve Task Sequence’e sağ tıklayarak Create Task Sequence Media seçeneğini seçiyoruz. Açılan ekranda Capture media’yı işaretleyip next diyoruz.
Oluşturduğumuz Capture media’yı sunucumuza takarak imaj alma işlemine başlayabiliriz.
Capture media ile imaj almadan önce Sysprep işleminde hata almamak için Windows Store Uygulamalarını kaldırmak gerekiyor. Bunun için Powershell’i run as admin olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutu yazın.
Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage (Bu komutu çalıştırdığınızda hata verebilir. Hataları dikkate almayın.)
Sonrasında capture alma işlemine başlayabiliriz.
Bu kısımda Hedef olarak sadece paylaşımlı bir klasör kabul ediliyor.
Burada imaj hedefi olarak isterseniz kendi bilgisayarınızda bir paylaşım oluşturup orayı gösterin, isterseniz direk sccm sunucunuzun üzerine imajınızı alın. Seçim size kalmış.
SCCM’den dağıtmak için ihtiyacımız olan imajımızı almış bulunmaktayız. hayırlı olsun.
Peki ben burada özelleştirerek aldığım imajı tekrar nasıl iso’ya çevirebilirim diye bir soru gelmişti benim aklıma ve biraz araştırma sonucunda onu da aşağıdaki şekilde yaptım.
5- Şimdi elimizde .wim uzantılı bir imaj dosyamız bulunmakta. Bu imajı kurulabilir bir iso’ya nasıl çevireceğiz ona değinelim.
.wim dosyasını .iso dosyasına çevirmek için ihtiyacımız olan programcık “Deployment and Imaging Tools Environment”. Programcık dedim çünkü Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK) içerisinde yer alıyor. Buradan indirebilirsiniz.
Deployment Tools’u yükledikten sonra “Deployment and Imaging Tools Environment”‘ı administrator olarak çalıştırıyoruz
Aşağıdaki kodu çalıştırmadan önce alacağımız bir aksiyon var.
Öncelikle windows 11 23h2 iso’sunu bir yere çıkartıyoruz (extract ediyoruz). Ben D:\Win_11_Iso olarak çıkarttım. Çıkarttığımız Windows 11 isosundaki install.wim dosyasını bizim yeni capture ettiğimiz (ismini install.wim yapacağız) .wim dosyası ile değiştiriyoruz.
Aşağıdaki kodu çalıştırıyoruz.
oscdimg.exe -b”C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Deployment Tools\amd64\Oscdimg\Efisys.bin” -h -m -o -u2 -udfver102 D:\Win_11_Iso D:\Win11_Enterprise.iso
Bu işlem sonrasında özelleştirdiğimiz Windows 11 Enterprise işletim sistemimizi herhangi bir bilgisayara kurulabilir iso dosyasına çevirmiş oluyoruz.